Атаки хуситів на судна у Червоному морі: США та інші країни попередили про наслідки

Країни закликають хуситів припинити атаки на судна у Червоному морі

Представники США, Великої Британії, Німеччини, Італії та ще восьми країн виступили зі спільним зверненням до єменських хуситів, в якому закликали їх припинити атаки на судна у Червоному морі. Заява була оприлюднена пресслужбою Білого дому.

У зверненні зазначалося, що напади хуситів на судна є незаконними, неприйнятними та дестабілізуючими. Країни наголосили, що ці атаки загрожують свободі судноплавства на одному з найважливіших водних шляхів світу, яким користується приблизно 15% морської торгівлі та 8% загального обсягу транспортування нафти та газу.

"Нехай наше послання буде чітким: ми закликаємо негайно припинити ці незаконні напади та звільнити незаконно затримані судна та екіпажі. Хусити нестимуть відповідальність за наслідки, якщо вони продовжать загрожувати життю людей, світовій економіці та вільному руху торгівлі на найважливіших водних шляхах регіону", - заявили представники країн.

Також варто відзначити, що угруповання "Ансар Алла", відоме як хусити, атакувало судна в Червоному морі та Баб-ель-Мандебській протоці. Заяви хуситів про участь у бойових діях проти Ізраїлю та намір атакувати судна, пов'язані з Ізраїлем і його союзниками, були опубліковані у листопаді та грудні.

У результаті атак хуситів були пошкоджені кілька суден, зокрема, норвезьке судно Strinda, яке було уражене ракетою і зазнало серйозних пошкоджень.