Азербайджан і Туреччина «врятують» Росію яйцями

Дві країни вирішили заробити гроші на Росії і почати експортувати туди яйця, враховуючи те, що вартість цього продукту вже досягла рекордних значень в агресорській країні. Перші поставки курячих яєць з Азербайджану очікуються на кінець тижня, з Туреччини - найближчим часом. Інформацію про це повідомила прес-служба Міністерства сільського господарства РФ 13 грудня.

В Міністерстві очікують, що протягом найближчого місяця ціни на яйця стабілізуються. Раніше було відомо, що з 1 січня до 30 червня 2024 року російський уряд скасовує мито на імпорт яєць. На сьогодні мито на харчові яйця становить 15% вартості продукції.

У Міністерстві сільського господарства назвали це рішення оперативним заходом для забезпечення внутрішнього ринку продуктом. У зв'язку з недостатком пропозиції у листопаді ціни на яйця в Росії зросли на 15%.

За даними Росстату, у жовтні цього року ціни на курячі яйця у роздробі в порівнянні з жовтнем 2022 року зросли на 23,9%. На фоні цього Федеральна антимонопольна служба (ФАС) посилає лист до торгових мереж з пропозицією добровільно обмежити націнку на курячі яйця до 5% до березня 2024 року.

Декілька роздрібних мереж, зокрема "Вірний" і "Глобус", погодилися на пропозицію і встановили націнку на рівні 5%, тоді як "Абетка смаку" встановила націнку до 10% на категорію С2 яєць "Окське". ФАС також звернулася до виробників з запитами щодо формування цін.

Національна прокуратура зайнялася перевіркою виробників курячих яєць і роздрібних продавців у різних регіонах. 11 грудня було обмежено продаж яєць до 20 штук на одну особу на суботніх ярмарках у деяких регіонах РФ.

Нагадаємо, середня ціна за десяток курячих яєць у російських магазинах зараз становить приблизно 160 рублів (50 гривень), а в деяких регіонах продукт продається за понад 200-250 рублів (60-75 гривень). Ціна на куряче філе вперше стала рівною вартості свинини і складає в середньому 400-470 рублів за кілограм (120-141 гривень).