Байден і Сі можуть зустрітися на американській території - ЗМІ

Білий дім планує організувати зустріч між президентом США Джо Байденом та лідером Китайської народної республіки Сі Цзіньпіном. За даними The Washington Post, зустріч відбудеться у листопаді у місті Сан-Франциско. Метою такої зустрічі є спроба поліпшення відносин між США та Китаєм.

Один із посадовців адміністрації президента наводить слова, що велика ймовірність, що зустріч відбудеться. Інший високопосадовець зазначає, що президент США з нетерпінням чекає зустрічі з Сі Цзіньпіном. Однак наразі офіційно це не підтверджено.

Плани щодо зустрічі можуть укріпитися після візиту міністра закордонних справ Китаю Ван Ї до Вашингтона. Це може стати першою зустріччю між лідерами двох найбільших економік світу з моменту саміту G20 в Індонезії у листопаді 2022 року. На тому саміті Байден і Сі висловили значення особистої дипломатії та надіються повернути відносини між країнами на правильний шлях.

Виникла напружена ситуація між США та Китаєм через конфлікт щодо Тайваню. Китай вважає Тайвань своєю провінцією і прагне повернути його під свій контроль, тоді як багато тайванців бажають незалежності. Острів має власну демократію та економіку, і розбрат між сторонами створює напруження в регіоні. Конфлікт може залучити США, які мають військовий союз з Тайванем.

У зв'язку з цим, Японія будує мережу укриттів та бомбосховищ у південній префектурі Окінава як захист у разі надзвичайної ситуації або збройного конфлікту на Тайвані. Китай вважає Тайвань своєю територією і прагне здобути його під свій контроль.

Лідер Китайської народної республіки Сі Цзіньпін закликав військових глибше планувати військові дії, щоб збільшити шанси на перемогу в "реальній війні".