Біженцям у Чехії запровадили новий обов'язок

У Чехії тепер необхідно реєструвати транспортні засоби з українськими номерами.

Набув чинності відповідний закон, повідомляє Vinegret.cz з посиланням на міністерство транспорту Чехії.

Запрацює спеціальний реєстр українського автотранспорту. До кінця грудня біженці повинні зареєструвати у ньому свої автомобілі.

З 1 січня 2024 року проїзд чеськими дорогами на незареєстрованих авто з українськими номерами вважатиметься порушенням. Передбачений штраф до 30 тис. крон (понад 1200) Поліцейські зможуть виписати його просто на місці без адміністративного розгляду.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Зареєструвати авто можна у будь-якому муніципалітеті з розширеною юрисдикцією. Плату не будуть стягувати. При реєстрації авто власник має вказати адресу свого проживання в Чехії.

"Новий захід запроваджується в основному для забезпечення виконання покарань за порушення правил дорожнього руху, зокрема, для ефективного стягнення штрафів за перевищення швидкості або неправильне паркування", - йдеться в повідомленні.

Реєструвати авто мають не лише власники, а й на люди, що користуються транспортом на законних підставах.

Для українців, які були змушені виїхати за кордон через повномасштабне вторгнення Російської Федерації, створили корисну інтерактивну карту. Тепер біженці зможуть дізнатися актуальні правила в'їзду та перебування у різних країнах.

Українські біженці за кордоном можуть отримати безкоштовну психологічну допомогу. Внутрішні переселенці в Україні можуть звернутися на безоплатну гарячу лінію.