Блінкен назвав можливу причину нападу ХАМАСу на Ізраїль

Одним з можливих мотивів вчорашнього нападу на Ізраїль з боку лідерів ХАМАС може бути зрив процесу нормалізації відносин між єврейською державою та Саудівською Аравією. Про це заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, якого цитує Reuters.

Незважаючи на відомі зв'язки ХАМАСу з Іраном, наразі немає доказів причетності Тегерану до вчорашніх подій. Блінкен зазначив: "Не дивувало б, якщо зусилля щодо нормалізації відносин Ізраїлю з Саудівською Аравією могли стати мотивацією для нападу".

Видання нагадує, що минулого місяця прем'єр-міністр Ізраїлю Біньямін Нетаньяху заявив про наближення до миру з Саудівською Аравією, що може змінити ситуацію на Близькому Сході. Тривалий час Саудівська Аравія настоювала на визнанні державності палестинців як умови для визнання Ізраїлю, що зіткнулося з опором союзу націоналістичних та релігійних партій Нетаньяху.

Президент США Джо Байден доручив надати додаткову підтримку Ізраїлю після терористичного нападу ХАМАС. Докладніше про це повідомив держсекретар США Ентоні Блінкен, проте поки не відомо, яка саме допомога буде надана. За інформацією телеканалу Sky News, США можуть наблизити свої кораблі та військові літаки до Ізраїлю.