Блінкен покинув Скоп’є до прибуття Лаврова

Держсекретар США Ентоні Блінкен зустрівся з президентом ОБСЄ, міністром закордонних справ Північної Македонії Буяром Османі під час вечері 29 листопада, напередодні дводенного засідання організації в Скоп'є.

За словами Блінкена, Сполучені Штати повністю підтримують будь-які дії Скоп'є, спрямовані на зміцнення демократичних інститутів та диверсифікацію енергетики в регіоні.

У своєму пості в соцмережі, Блінкен поділився, що його зустрічі з колегами з ОБСЄ були продуктивними, незважаючи на обструкціонізм Росії. Він підкреслив, що Сполучені Штати залишаються повністю відданими ОБСЄ та її принципам.

Під час зустрічі з Блінкеном, міністр закордонних справ Північної Македонії Буяр Османі подякував американському держсекретарю за виняткову підтримку під час його головування в ОБСЄ. Він також висловив подяку країнам-учасницям та Мальті за підтримку в розв'язанні екзистенційних викликів, що виникли під час головування Північної Македонії.

Перед прибуттям глави МЗС РФ Сергія Лаврова, Блінкен вилетів до Ізраїлю. Засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у Скоп'є відбудеться від 30 листопада до 1 грудня.

Участь Лаврова у засіданні спричинила бойкот з боку міністрів закордонних справ України та країн Балтії, які наголосили, що така присутність може легітимізувати РФ як агресора та применшити її злочини. Також міністр закордонних справ Польщі Шимон Шинковський приєднався до бойкоту.

Північна Македонія тимчасово скасувала заборону на російські польоти, щоб дозволити делегації РФ взяти участь у саміті ОБСЄ. Болгарія також відкрила свій повітряний простір для літака Лаврова.