Блокування польського кордону. Асоціація автоперевізників повідомила про компроміс, на який може піти Україна

На початку листопада польські перевізники зупинили рух вантажного транспорту на трьох пунктах пропуску на кордоні з Україною. Переговори, які відбулися 13 і 15 листопада, не принесли результатів. У своєму інтерв'ю "Главкому", віце-президент Асоціації міжнародних автоперевізників України Володимир Балін розповів про можливий компроміс з боку України для припинення блокування кордону.

За словами Баліна, на перемовинах 15 листопада взяли участь уряди двох країн, місцева польська влада та представники Єврокомісії. Був узгоджений формат, запропонований страйкарами, але вони відмовилися від нього. Основне обговорюване питання стосувалося поліпшення роботи пунктів перетину для порожніх автомобілів.

Один з можливих компромісів, про який говорив Балін, - це створення спеціального пункту переходу "Угринів-Долгобичув", який працюватиме тільки для порожніх польських автомобілів, що рухаються з України. Балін заявив, що хоча ця норма є дискримінаційною, Асоціація підтримує її як компромісний варіант. Технічне питання з польської сторони повинне бути вирішено перед пропозицією страйкарам. Відмінність цього пункту перетину полягає відсутності "Е-черги".

Згідно з Баліновим, він також обговорював відміну "Е-черги" на пунктах пропуску "Устилуг-Зосин" і "Нижановичі-Мальховіце" для порожніх вантажівок з міністром розвитку громад, територій та інфраструктури Олександром Кубраковим. Українська сторона запропонувала компромісний варіант польській стороні, і якщо вона згодиться, будуть проведені додаткові перемовини зі страйкарами.

Одна з головних вимог страйкарів - це відміна "Е-черги" і дозвіл на проїзд порожнім автомобілям без неї. Балін вважає, що компромісним варіантом для України буде те, щоб порожні автомобілі з черги могли виїхати з території країни.

Також варто відзначити, що Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури України разом з профільними асоціаціями та перевізниками створило штаб допомоги українським водіям, щоб забезпечити їх їжею, питною водою, медикаментами та пальним.