Британія серйозно налаштована відсилати мігрантів до Африки

Міністр внутрішніх справ Великої Британії Джеймс Клеверлі під час свого візиту до Кігалі підписав нову угоду з Руандою, що передбачає відправлення нелегальних іммігрантів, які потрапили на британську територію, до Руанди. Про це повідомив телеканал Sky News.

Відповідаючи на це, Клеверлі зазначив, що Руанда має добру репутацію у гуманному та професійному ставленні до біженців і мігрантів. Вугода, яку підписали, заснована на спільній роботі Великої Британії та міжнародного співтовариства.

Хед МЗС Руанди також зазначив, що угода вказує на те, що Руанда зацікавлена у захисті вразливих груп населення та у розв'язанні причин, які змушують людей шукати притулок у інших країнах.

Нова версія угоди, подібно до попередньої, передбачає відправлення нелегальних мігрантів з Великої Британії до Руанди, але з оновленими деталями. Оновлена версія враховує питання, які розглядалися Верховним судом Великої Британії, і містить гарантії того, що Руанда не висилатиме мігрантів до їхніх рідних країн.

Раніше, Клеверлі представив план щодо скорочення імміграції до Великої Британії, включаючи заборону медичним працівникам перевозити свої сім'ї до країни та підвищення мінімальної зарплати, необхідної для отримання візи кваліфікованого працівника.

Від квітня 2022 року уряд Великої Британії та руандійська влада працювали над схемою, яка передбачала перевезення біженців з Великої Британії до Руанди для розгляду їх заяв про притулок. Мета схеми полягала у скороченні кількості нелегалів, які намагалися потрапити до Британії через море на човнах.

Однак, у листопаді 2023 року Верховний суд Великої Британії визнав цю схему незаконною через можливість переслідування мігрантів у Руанді. Незважаючи на це, Велика Британія вже виплатила Руанді 140 млн фунтів у рамках цієї угоди.