Чи є конфлікт між владою, військовими та опозицією?

1

Я впевнена, що на сьогоднішній день немає конфлікту або між військовими та цивільними, або між владою та опозицією. Я переконана, що як представники військових, так і цивільних секторів, як у влади, так і в опозиції, бачать майбутнє України і перемогу практично в однаковому світлі. Однак, хоча публічні заяви від різних сторін недавно стали активнішими, є протиріччя щодо тактики та комунікації. Залужний правильно зробив, заявивши про військовий статус-кво, оскільки тривала війна потребує підтримки суспільства і діалогу.

2

Політикам (як владі, так і опозиції) необхідно, насамперед, прийняти суспільну позицію щодо виборів в наступному році. Публічні заяви вже зараз часто пов'язані з передвиборчим контекстом, концентруючись на політичних особистостях, а не на процесах, і це несприятливо впливає на політичну атмосферу.

Другим важливим аспектом є знаходження балансу в публічній активності, як стосовно тем, які можна і потрібно обговорювати громадськістю під час воєнного конфлікту, так і стосовно якості самої дискусії.

Невміння влади адекватно замінити керівника такого важливого напрямку як ССО, виглядає нерозумною і привертає навіть більше уваги до цієї теми. Так само неприйнятно, що опозиція концентрується виключно на процедурних питаннях і порівнюванні попередника та наступника за військовим званням.

3

У нас є безліч інших важливих тем, які політики можуть і повинні обговорювати. Просто запитайте одного звичайного людини на вулиці про «7 критеріїв, необхідних для початку процедури вступу України до ЄС». Ймовірно, мало хто зможе назвати навіть кілька. І таких тем є безліч. Чому про них так мало говорять публічно?