Чим і як обробляти сад восени: важливі поради

Найкраще обробку саду від хвороб та шкідників проводити восени після збирання врожаю. Тоді хімічні препарати уже не впливатимуть на плоди.

Про те, чим краще обробляти сад перед зимою, пише Gazeta.ua.

Досвідчені садівники радять обробляти сад, коли почнуться нічні заморозки, але до настання сталих холодів. У цей час шкідники починають ховатися у деревах. Після обробки вони загинуть, не встигнувши відкласти яйця.

Найбільше саду шкодять грибкові інфекції. Це, зокрема, парша, фітофтора, коккомікоз, борошниста роса, іржа та гниль. Є також бактеріальні інфекції, до яких відносять некроз та бактеріальний опік. Завдають шкоди деревам також вірусні захворювання. До таких належать, зокрема, проліферація (надмірне розростання, відьмина мітла), мозаїчна кільчастість, підшкірна вірусна плямистість плодів, карликовість, віспа, махровість тощо. Заражені вірусними інфекціями частини дерев необхідно видалити та спалити, адже ефективних засобів проти них немає.

Серед небезпечних для саду шкідників виділяють листоїдів (білянка, совка, ведмедиця, коконопряд, оса-лісторіз), комах, що висмоктують сік рослин (попелиця, павутинний кліщ, мідяниця, блішки, білокрилка), а також таких шкідників як хоботник, листовертка, каліфорнійська щитівка, муха цибуля, малинний жук, стеблова і коренева нематоди, галиця, склянка.

Позбутися комах частково допоможе ретельне обрізання дерев. Під час цієї процедури усувають скелетні гілки, гілки, що ростуть усередину дерева, хворі пагонів. А знищити паразитів, які вже сховалися всередині кори, може допомогти очищення відмерлої кори, обприскування та осіння побілка.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Чистять стовбур дерева від кори зазвичай руками, але якщо дерево старше шести років, можна використати металеву щітку. Пошкодження замащують спеціальним розчином.

Чим краще обприскувати сад восени

Азотна обробка. Її виконують сечовиною, яку розводять у пропорції 500/700 г на 10 літрів води. Цей розчин слід наносити на саму рослину і навколишній ґрунт. Це допоможе у боротьбі з грибковими захворюваннями та захистить плодові дерева від парші.

Розчин мідного купоросу. Його готують із розрахунку 100 грамів гранул на 1 літр води. Мідний купорос захищає рослини від борошнистої роси, гниття, плямистостей. Для молодих дерев достатньо двох літрів суміші, для обробки інших потрібно до 10 літрів.

Залізний купорос. Він дозволяє насичувати дерева залізом. Потрібно кілограм порошку розвести у 15 літрах води. Обприскування залізним купоросом ефективне проти моху, парші та лишаю

Фунгіциди. Хорус, колоїдна сірка ‒ допоміжні, але ефективні засоби. Їх можна застосувати для лікування та профілактики моніліозу, кучерявості. А також для відлякування гризунів від дерев та чагарників.

Бордоська рідина. Її можна придбати або приготувати самостійно. Для цього потрібно змішати 200 грамів мідного купоросу, 10 літрів води та 200 грамів гашеного вапна, розведеного з 10 літрами води. Такий засіб допомагає позбутися гнильних процесів і парші.

Восени дерева також слід побілити. Щоб шкідники не падали на грунт, потрібно біля основи дерева постелити плівку. Потім стовбур очищають від старої кори та змащують садовим варом тріщини, що з'явилися.

Для побілки, що захистить від шкідників, можна розчинити у воді 80 грамів казеїнового клею, 3 кілограми вапна, пів кілограма мідного купоросу.

Можна також змішати кілограм глини, два кілограми гашеного вапна та 250 грамів мідного купоросу й гній.

Щоб суміш була ефективнішою, до неї слід додати інсектициди або купорос. Після побілки плодових дерев на стовбурі утворюється захисна плівка, яка вбиває хвороботворні мікроорганізми.

Обрізати дерева й формувати крону можна як навесні, так і восени, і навіть узимку. Але за умови, що температура повітря буде не нижче за +8°C. Щоб було корисно рослині, за обрізання дерев важливо враховувати чимало чинників.

Інтенсивне прибирання це не лише весняна справа. Восени воно не менш важливе. Gazeta.ua зібрала поради, як ефективніше прибрати навколо будинку, на подвір'ї та в саду до настання зими.