Чистий четвер: прикмети, традиції, молитви і замовляння

Страсний тиждень вже почався, а особливо важливим у ньому є Чистий четвер. Християни знають, що в цей день потрібно очищати тіло і душу, купаючись і виконуючи різні ритуали.

Традиція свята

У православних є традиція купатися в ніч з середи на четвер. Вода має особливу силу, яка допомагає змити гріхи і хвороби. Під час купання вимовляють спеціальну змову.

Чистий четвер Великдень славить, весь народ Православний Великдень славить, так би і мене люди славили...

Після купання потрібно облитися холодною водою і вмитися з ємності зі срібною ложкою або прикрасою.

У цей день господині проводять генеральне прибирання, викидають непотрібні речі, печуть паски і фарбують яйця, а також готують чорну сіль.

Особливо важливий ритуал - розжарювання кухонної солі на сковороді. Ця сіль потім заправляється в святкові страви і стає життєдайною.

Купання в Чистий четвер

У цей день рекомендується купатися раніше сходу сонця і вмиватися зі срібла. Після купання кожен учасник сім'ї кидає жменю солі в горщик, щоб вона оберігала будинок на майбутній рік. Солі також можна надати більшої сили, запікаючи її в печі або святячи в церкві.

У Чистий четвер також можна проводити різні ритуали, такі як молитви і змови, щоб залучити щастя та успіх.

Прикмети

Зустрічати Великдень в брудній хаті означає важкий рік. Під час прибирання можна знайти давно шукане. Якщо тричі перерахувати всі гроші вдома, то сім'я очікує достаток і благополуччя. Позичаючи щось в Чистий четвер, можна віддати щастя і достаток разом із реччю.

Молитви і змови

У цей день будь-яка молитва є особливо сильною. Особливі молитви читаються для очищення душі від гріха, за рідних і близьких, на щасливий шлюб і на удачу і щастя.