Данія стала першою країною, яка власним коштом закупить українське озброєння для ЗСУ

Данія оголосила виділення 200 млн данських крон (приблизно 28,5 млн доларів) на закупівлю озброєння та військової техніки для ЗСУ від українських виробників.

Це унікальне рішення, коли вироби військового призначення для Сил оборони України закуповуються українськими компаніями за кошти іншої держави. Оптимальний вихід із цієї ситуації – переконати партнерів, які готові купувати зброю для України, робити це в Україні.

Для цього був заснований проект "ZBROYARI: Manufacturing Freedom". Мета цієї глобальної фандрейзингової кампанії – зібрати $10 млрд на виробництво української зброї цього року.

Голова Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України Олександр Камишин повідомив, що "сьогодні у нас є перший донат. Це рішення знакове, воно відкриває шлях для інших країн – і ми неймовірно вдячні данському уряду та датському народу за лідерство".

Таким чином, це рішення є надзвичайно важливим і для української армії, і для української економіки, оскільки виробничі можливості українського ОПК значно перевищують можливості купівлі держбюджету.

Раніше Канада також виділила кошти на допомогу Україні, а прем'єр-міністр Нідерландів запропонував викупити ракетний комплекс Patriot в країн, які не бажають передати його Україні.