Де найбільше скарг громадян на відсутність української: показали інфографіку

За майже рік 3015 громадян звернулися до уповноваженого з питань захисту державної мови, Тараса Креміня, з повідомленнями про порушення закону "Про забезпечення функціонування української мови як державної".

Найбільше звернень стосуються інтернет-представництв, обслуговування, реклами та вивісок. Цю інформацію оприлюднив офіційний сайт мовного омбудсмена.

З цих звернень, 842 стосувались відсутності української версії сайтів інтернет-магазинів та веб-сайтів, що обслуговують споживачів.

Ще 492 звернення стосувались порушень під час безпосереднього обслуговування, а 185 повідомляли про недостатню інформацію про товари і послуги.

Також, громадяни скаржились на недодержання вимог щодо мови в загальноінформативній і рекламній інформації. Протягом дев'яти місяців було зареєстровано 436 звернень стосовно зовнішньої реклами та вивісок.

"На першому місці в порядку денному - посилення контролю з дотримання законодавства у сфері освіти педагогами та науково-педагогічними працівниками у дитячих садках, школах та університетах", - повідомив уповноважений.

Протягом поточного року надійшло 277 таких звернень.

  • У сфері охорони здоров'я та медичного обслуговування, зокрема в лікарнях, діагностичних центрах і сімейних поліклініках, а також отримання лабораторних досліджень, було зареєстровано 130 повідомлень.
  • 144 звернення стосувались порушень мовного закону в органах влади (законодавчих, виконавчих, судових), 52 - в комунальних та державних установах, 92 - у сфері культури, а 138 - у медіа.

Найбільше повідомлень від громадян стосувались порушень у Києві (1109 звернень), Харківській (448), Одеській (388), Дніпропетровській (233), Київській (125), Миколаївській (46), Запорізькій (51), Полтавській (44) та Львівській (42) областях.

Відповідно до розгляду звернень, були прийняті заходи реагування, включаючи проведення державного контролю та накладання адміністративних санкцій на порушників.

Інформація про результати заходів реагування буде повідомлена додатково, - додав мовний омбудсмен.

В Верховній Раді зареєстрували законопроєкт, за яким передбачені штрафи від 5100 до 25 500 гривень за використання російського музичного продукту в торговельних закладах, громадських закладах харчування і в сфері послуг.

Закон "Про забезпечення функціонування української мови як державної" був прийнятий чотири роки тому. Мовний омбудсмен вважає, що він дав важливі зміни у контексті впровадження норм закону.