Демократична спілка угорців України просить Орбана підтримати вступ в ЄС

Лідери угорських громад Закарпаття звернулися до голови Європейської ради Шарля Мішеля та прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана з проханням підтримати початок переговорів про вступ України в ЄС. Текст звернення опублікувала ГО «Демократична спілка угорців України» на сторінці у Facebook.

Угорські громади Закарпаття звертаються до голови Європейської ради та прем'єр-міністра Угорщини з проханням підтримати початок переговорів про вступ України в Європейський союз. Їх звернення було опубліковано на сторінці ГО "Демократична спілка угорців України" у Facebook.

Лідери угорських громад Закарпаття просять підтримати рішення про відкриття переговорів про членство України в ЄС, які заплановані на грудень 2023 року. Вони вважають, що за останній рік Україна значно прогресувала у виконанні рекомендацій Європейської Комісії щодо прав національних меншин. Також вони підтримують новий законопроєкт, який суттєво враховує інтереси національних меншин.

Угорські громади Закарпаття закликають лідерів держав-членів ЄС продовжувати підтримувати Україну на шляху до євроінтеграції. Вони вважають, що це є невід'ємною частиною Копенгагенських критеріїв членства і вірять, що Україна заслуговує на підтримку своїх зусиль у цьому напрямку.

У зверненні також зазначається, що навіть під час вторгнення Росії Україна продовжує реформи й залишається вірною своїм євроінтеграційним цінностям. Звернення підписали голова Берегівської міської територіальної громади, депутатка Закарпатської обласної ради, голова Берегівської районної ради, голова «Фундація україно-угорського регіонального розвитку молоді» та голова Демократичної спілки угорців України (УМДС).

Примітно, що прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан вважає недоцільним початок переговорів про вступ України до ЄС, поки Україна не буде готова до цього кроку. Канцелярія прем'єр-міністра Угорщини також повідомила, що країна не підтримає рішення щодо початку переговорів і надання Україні фінансової підтримки з боку ЄС. Питання про вступ України до ЄС є досить складним, і Будапешт має намір блокувати виділення додаткових грошей для України з бюджету ЄС, поки не отримає обґрунтування цього рішення.