Депутат пояснив, що заважає європейським компаніям продавати електроенергію Україні

В Україні відсутній комерційний імпорт електроенергії через цінові обмеження на ринку

Перший заступник голови енергетичного комітету Верховної Ради, Олексій Кучеренко, повідомив про відсутність комерційного імпорту електроенергії на українському ринку через діючі цінові обмеження. Він попередив, що у такі моменти країна звертається до сусідніх держав за аварійною допомогою для покриття потреб.

Це небезпечний симптом. Чому він? Тому що аварійна допомога – це вже надзвичайна ситуація

Кучеренко зауважив, що Україна має змогу задовольнити лише 15% свого споживання за рахунок імпорту електроенергії. Однак, через невигідні ціни на ці прайс-кепи, країна не може забезпечити цей імпорт. Він відзначив, що європейські компанії також не зацікавлені у продажах електроенергії через невигідні ціни та щоденні аукціони в Україні, які не є звичними для європейського ринку.

Не дуже хочуть європейські компанії заходити з продажами електроенергії, тому що їх і прайс-кепи не задовольняють, і сама система ось цих щоденних аукціонів

Згідно з головою "Укренерго", Володимиром Кудрицьким, Україна обмежена у можливості імпортувати електроенергію через розбіжності у формуванні цін з Європою. Вартість електрики в Україні відрізняється від європейського ринку.