Дев'ятьом колаборантам з Криму висунули підозру: що їм загрожує

Прокуратура повідомила про підозри дев'яти колаборантам з півострова Крим, які співпрацюють з окупантами. За це їм загрожує до п'яти років ув'язнення, повідомляє прокуратура АР Крим та міста Севастополь.

Починаючи з 2022 року, дев'ятеро "бізнесменів" уклали 52 контракти з різними окупаційними структурами, які фінансуються з російського державного бюджету. Серед них є "прокуратура Республіки Крим", "військова прокуратура Чорноморського флоту", "адміністрація міста Ялта" та інші підрозділи МВС РФ в Криму. Ці установи були незаконно створені державою-окупантом.

Підозрювані займалися постачанням товарів та надаванням послуг в рамках оборонного замовлення ворога. Серед контрактів було укладено угоди на налаштування радіозв'язку, монтаж охоронної сигналізації, поставку російської символіки та капітальний ремонт складів зброї.

Одна з фігуранток також мала організувати відпочинок для дітей "учасників СВО".

На зв'язку з РФ підозрювані очікують отримати близько 151 млн російських рублів з державного бюджету РФ.

Журналісти встановили особи 1816 представників окупаційної влади.

Значна більшість з них, а саме 1579 (примірно 87%), є громадянами України. Вони вступили на службу до росіян та очолили різні установи, в деяких випадках кілька відразу. Найбільше колаборантів зосереджено в комітетах земельних ресурсів, різних козацьких організаціях в окупованому Криму, пенсійних фондах, управліннях соцстраху та соцзахисту, а також в місцевих центрах зайнятості.