Дипломат назвав регіон, де Росія може розпалити нову війну

Москві вигідно спровокувати новий конфлікт, щоб відвернути увагу Заходу від України. За словами Олександра Левченка, екс-посла України у Хорватії та Боснії і Герцеговині, Росія грає роль у зростанні напруги на Балканах.

Зокрема, дипломат зазначив, що Республіка Сербська є повністю проросійським анклавом, через який Москва може діяти з метою спровокування війни на Балканах.

Левченко також розповів, що російські спецслужби активно діють у Белграді. Кремль фінансує чинну владу Республіки Сербської та використовує свою агентуру в Сербії.

За словами Левченка, в Бєлграді присутні багато російських агентів ФСБ, їхня кількість досягає 200 осіб.

НАТО може прийняти рішення щодо збільшення своєї військової присутності у Косові на півночі Балканського регіону. Це стало реакцією на конфлікти, які сталися у вересні.

Президент Сербії, Александар Вучич, замітив нерозуміння з боку Європейського Союзу стосовно надання відносно швидкої підтримки України в порівнянні з підтримкою для Сербії. Учасники ЄС наполягають на нормалізації відносин з Косово, що є головною перешкодою для приєднання Сербії до Євросоюзу.

Сербія єдиний західнобалканський країна, яка не підтримувала санкції ЄС проти Росії. Це суперечить спільній зовнішній політиці ЄС.

Сербський президент Александар Вучич інший раз розповідає про своє незрозуміння стосовно політики щодо Косова, яку ухвалили Україна та країни ЄС. Вучич вважає це провокацією та відмовляється приймати вину за допомогу Республіці Сербській.