Директор Інституту української мови застеріг суспільство: ворог змінив тактику

За словами директора Інституту української мови, професора Павла Гриценка, противники української мови змінили свою тактику. Вони тепер не носять футболки з написами, але тим не менш активно просувають російську мову в Україні. Зокрема, роблять підступні кроки, щоб зміцнити позиції російської мови в школах, медіа та в адміністрації країни.

Він відзначає, що російська мова в Україні все ще не витіснена. Проте, українська мова також ще не отримала повноважного визнання, особливо на деяких територіях країни, які не підкорилися українській ідеології. Наприклад, на кордоні з Угорщиною та Румунією. Також російський вплив помітний на свідомість широких мас через різні мас-медіа заходи.

Гриценко також зазначає, що українці замінили русифікацію на англізацію. Він приводить приклади адміністраторів, які розпорядковуються англійською мовою та використовують англійські вислови в документації. Також він зазначає, що навіть українські тексті не англізовані повністю, а містять приховані російські елементи.

Нещодавно у Києві сталося ще одне порушення мови, коли водій таксі відмовився обслуговувати пасажирів українською мовою. Це свідчить про те, що проблема стосовно використання мови є актуальною не тільки у школах, але й серед працівників різних сфер.

На перервах у школах також чимало учнів спілкуються російською мовою, причому педагоги не роблять їм зауважень. Проте, уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь наголосив, що перерва є частиною освітнього процесу, тому мова спілкування повинна бути державною.