«Дірка» у бюджеті Німеччини може залишити Україну без грошей – Reuters

Німецький бюджетний комітет перервав дискусію щодо проекту бюджету на 2024 рік. Про це повідомляє інформаційна агенція Reuters, посилаючись на власні джерела. За цим проектом передбачалася фінансова підтримка для України.

Причиною переривання обговорення проекту бюджету стало рішення Конституційного суду Німеччини, яке позбавило уряд ФРН 60 млрд євро.

За даними джерела, правляча коаліція Німеччини намагається поремонтувати дірку в бюджеті, яка виникла внаслідок рішення Конституційного суду ФРН. Втрата інвестицій створює загрозу для економічного зростання країни. Політики вважають, що уряду доведеться зменшити витрати. Один з пунктів держбюджету, який не було затверджено, стосується збільшення фінансової допомоги Україні до 8 млрд євро до 2024 року.

Раніше було повідомлено, що президент США Байден підписав закон про тимчасовий бюджет США, в якому не передбачено фінансової підтримки для України та Ізраїлю. Політик Майк Джонсон, автор проекту, заявив, що питання підтримки Києва та Тель-Авіва повинні обговорюватися окремо від бюджету.

Закон передбачає продовження фінансування пріоритетних напрямків до 19 січня. Фінансування роботи урядових програм та відомств, що займаються питаннями сільського господарства, енергетики, військового будівництва, транспорту та житла, триватиме. Фінансування роботи інших відомств запропонували продовжити до 2 лютого 2024 року.

Також, на конференції учасників Реєстру збитків, завданих Росією Україні, було обрано семеро членів Ради Реєстру. Перше засідання відбудеться в Гаазі у грудні. Про це повідомляє прес-служба Ради Європи. З 18 кандидатів (дев'ять чоловіків і дев'ять жінок) з чотирьох континентів були обрані Юлія Кирпа (Україна), Норберт Вюлер (Німеччина), К'яра Джорджетті (Італія), Роберт Спано (Ісландія), Вейо Гейсканен (Фінляндія), Люсі Рід (США) та Александра Менжиковська (Польща), які виконають свої обов'язки на протязі трьох років (з можливістю продовження один раз).