До БРІКС вступили ще п’ять країн

П'ять нових країн, а саме Саудівська Аравія, Єгипет, Об'єднані Арабські Емірати, Іран і Ефіопія, приєдналися до міждержавного об'єднання БРІКС з 1 січня цього року. Про це повідомляє шляхом блок-цитати Africanews.

Зростання БРІКС може означати зміну геополітичного ландшафту, хоча аналітики, як і раніше, не впевнені в тому, чи буде це розширення допомогою або перешкодою для членів БРІКС

Деякі експерти вважають, що розбіжності всередині групи можуть послабити процес ухвалення рішень та силу БРІКС взагалі. Але всі члени БРІКС сподіваються, що розширення приведе до більшого представництва розвиваючихся економік і надасть можливість уникнути залежності від долара США.

Глава Міністерства закордонних справ Саудівської Аравії Фейсал ібн Фархан Аль Сауд наголосив на тому, що БРІКС є вигідним та важливим каналом для зміцнення економічного співробітництва.

У складі БРІКС (Brazil, Russia, India, China, South Africa) після додавання нових п'яти країн також беруть участь Бразилія, Росія, Індія, Китай та Південно-Африканська Республіка.

Про БРІКС

БРІКС було створено за сприяння Росії. Група не є офіційною багатосторонньою організацією, подібно до ООН, Світового банку чи Організації країн-експортерів нафти (ОПЕК). Голови держав та уряди країн-учасниць збираються щорічно, при цьому кожна країна має однорічне головування в групі.

Очільник Китаю Сі Цзіньпін закликав своїх колег з БРІКС до єдності та необхідності розширення угрупування з метою протистояти глобальним періодам турбулентності та трансформації.