«До членства України в ЄС страшенно далеко». Словацький глава МЗС зробив заяву

Голова МЗС Словаччини Юрай Бланар висловив свою думку про те, що Україна не може стати членом Європейського Союзу, доки вона перебуває у стані війни. Він вважає, що шлях до євроінтеграції для України буде довгим. Таку позицію він висловив в інтерв'ю виданню "Штандарт".

Бланар зазначив, що сам не може уявити, як Україна може стати членом ЄС в умовах воєнного конфлікту. Він також питається, як президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн зможе обґрунтувати пропозицію про членство України та початок переговорів, коли країна перебуває у війні.

Проте Бланар не заперечує, що Україна має право на євроінтеграцію, але лише за умови виконання всіх критеріїв, без жодних винятків.

Він також наголосив, що шлях до членства України в ЄС є дуже далеким. Словаччина готова підтримати Україну і надати приміщення для переговорів, але цей шлях буде довгим для України.

У той же час Бланар ще раз засудив вторгнення РФ до України. Він підтримує ідею, що Україна повинна бути демократичною, мирною та цілісною країною. Словаччина осуджує порушення міжнародного права через порушення територіальної цілісності України.

На даний момент Єврокомісія рекомендує розпочати процес переговорів про вступ України до ЄС. Президент Зеленський заявляє, що Україна виконала всі необхідні вимоги для переговорів, а всі рішення, які мала ухвалити країна, вже виконані.

Угорщина не підтримає початок переговорів про вступ України до Євросоюзу та надання Україні фінансової допомоги в розмірі 50 млрд євро до 2027 року, повідомив глава канцелярії прем'єр-міністра Угорщини.