Доходи Росії від нафти і газу впали

Російський бюджет втратив доходи від нафти і газу

У минулому році доходи федерального бюджету Росії від продажу нафти і газу зменшилися на 24%, до $99,4 млрд. Проте, уряд РФ очікує відновлення доходів до 11,5 трлн рублів до 2024 року. За словами російського мінфіну, вдалося переспрямувати експорт нафти до Китаю й Індії замість Європи.

Віцепрем'єр РФ Олександр Новак зазначив, що частка Європи в російському експорті нафти спадає: у грудні вона склала лише 4-5% у порівнянні зі 40-45% раніше.

Проте, санкції і обмеження цін на нафту, а також закриття газопроводів Nord Stream, вплинули на збільшення витрат для російських експортерів. Це помітно впливає на економіку Росії.

ЄС запроваджує нові обмежувальні заходи проти Росії

За останнім рішенням Ради Європейського союзу, запроваджено новий пакет санкцій проти Росії. Зокрема, ЄС забороняє імпорт, купівлю та перевезення алмазів з Росії. Транзит товарів і технологій, які експортуються з ЄС до третіх країн через Росію, буде заборонено для всіх товарів військового призначення. Також введено жорсткіші правила відповідності для підтримки обмеження цін на нафту та боротьби з обхідом. До списку організацій, які підтримують військово-промисловий комплекс Росії у її війні проти України, включено 29 нових назв.