Виплати переселенцям "першої хвилі": кому продовжать ще на півроку

Перша хвиля переселенців в Україні

Україна зіткнулася з кількома хвилями переселенців. Одні люди виїжджали з місць, де проходили бойові дії з 2014 року, інші – після початку вторгнення Росії в 2022 році. Вплив першої хвилі переселенців у 2014 році дозволяє отримати грошову допомогу від держави.

Юридичний порадник для ВПО у Facebook повідомляє, що згідно з Порядком надання допомоги на проживання внутрішньо переміщеним особам, грошова допомога переселенцям першої хвилі може бути продовжена ще на 6 місяців за наявності певних критеріїв.

Деякі категорії переселенців автоматично отримують допомогу. Це стосується непрацездатних людей пенсійного віку з пенсією, що не перевищує 9444 грн, осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю, дітей з тяжкими захворюваннями, дітей-сиріт, дітей позбавлених батьківського піклування, батьків-вихователів, прийомних батьків та опікунів.

Також можуть подати заяву на допомогу діти, які прибули без супроводу законного представителя, діти влаштовані у патронатного вихователя, патронатні вихователі, діти без батьківського піклування, які тимчасово перебувають у сім'ї родичів, знайомих або прийомній сім'ї.

Також допомогу можуть отримати вагітні жінки після 30-го тижня вагітності, особи, які втратили працездатність і не мають права на пенсію або соціальну допомогу, особи з інвалідністю, яким не надано статус інвалідності, але вони мають тяжкі захворювання.

При продовженні виплати особа повинна відповідати майновим критеріям та не проживати на окупованій території.

Допомога переселенцям для вирішення проблем із житлом

Також в Україні є можливість отримати виплату для вирішення проблем із житлом для деяких переселенців.