Долар подешевшав уперше після переходу до режиму гнучкого курсу

Національний банк України вперше після переходу до режиму гнучкості обмінного курсу знизив курс долара до гривні. За даними регулятора, курс скоротився на 4 копійки, але попереднього рівня ще не досяг. Офіційний курс на 9 жовтня становить 36,5827 грн за долар, що на 0,0389 грн менше за попередній.

Курс євро також збільшився і становить 38,6533 грн за 1 євро, що на 0,1127 грн більше за попередній.

На міжбанківському ринку курс долара знизився на 2 копійки і складає 36,57-36,59 грн (купівля-продаж).

Готівковий курс стабілізувався на рівні 38,20 грн за долар.

З 3 жовтня Національний банк України запровадив режим керованої гнучкості обмінного курсу, що сприятиме стійкості української економіки та валютного ринку.

Цей режим відрізняється від режиму "плаваючого" курсоутворення, який діяв до 24 лютого минулого року. За новим режимом Національний банк буде тщательно контролювати ситуацію на валютному ринку й залишатиметься ключовим гравцем.

Національний банк також буде компенсувати структурний дефіцит валюти, що дозволить змінювати курс в обидва боки - зростати та знижуватися.

НБУ обмежуватиме курсові зміни, не допускаючи значного послаблення або зміцнення гривні. Офіційний курс буде визначатися операціями на міжбанківському валютному ринку з активною участю Національного банку.

Одночасно на тих сегментах ринку, де громадяни можуть купувати та продавати валюту, курс встановлюватиметься за тими ж правилами, що і протягом останніх півтора року, а саме на готівковому ринку та в карткових курсах банків.