Дротяник на картоплі: як боротися зі шкідником, щоб він зник назавжди

Усі садівники знають, як важко вивести з городу одного з найбільших шкідників картоплі - дротяника.

Війну з дротяником краще почати якраз восени. Спочатку треба розкислити ґрунт. Найкращий для цього засіб доломітове борошно, яке неможливо передозувати. А також воно не вимивається з ґрунту, пише ukr.media.

Крок другий голої землі на ділянці бути не повинно. Голу, пухку і вологу землю дуже люблять самки дротяників. Землю, за можливості, потрібно мульчувати, але не бур'янами. Найбільш підходящі для цього сіно і солома.

Зараз, коли з ділянки прибрано картоплю та інші коренеплоди, важливо не залишати пошкоджений під час збирання врожай. Тому що все це їжа для личинок дротяників до самої весни.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Допомогти знищити їх може ґрунтовий інсектицид, який створює навколо бульб токсичне середовище. Але краще обходитися без хімії. Що б ми не робили, не обійтися тут без обов'язкового перекопування на цілий багнет лопати перед самими морозами ґрунту, видалення з ділянки всіх бур'янів, внесення мінеральних добрив.

А найбезпечніший і найлегший метод впливу на личинок посів на ділянці рослин-сидератів. Його потрібно поєднувати з розкисленням ґрунту. Це можуть бути фацелія, гірчиця, буркун, люцерна. Алкалоїди, що містяться в них, вбивають личинок дротяників.

Найбільше шкоди в городі приносять личинки дротяника. Живе в ґрунті чотири роки. Попіл і марганцівка навряд чи вб'є личинку. Народні методи помагають на початку, як тільки дротяник завівся. Це звичайний жук. Сам не шкодить, літає й відкладає яйця під грудками землі. Якщо не орано, то під бур'янами. Яйця завбільшки, як у колорадського жука.

За місяць від самки родиться понад 400 личинок. Це коричневі хробачки сантиметр-два завдовжки. Їх тяжко розчавити. В землі ростуть кілька років.

На другому році життя хробак починає їсти коренеплоди. Картоплю їсть, коли та береться твердою шкурочкою. Як ґрунт пересихає, черв'ячок шукає вологу. А вона під боком у картоплі, моркві, буряку. Як літо вологе, дротяник не буде так шкодити плоди.