Дві азійські країни спільно допоможуть розмінувати Україну

Два азійські країни допомагають розмінувати Україну
Два азійські країни допомагають розмінувати Україну

Японія та Камбоджа укладають спільний проєкт для обміну знаннями та технологіями в галузі розмінування. Про це повідомила Йоко Камікава, міністр закордонних справ Японії, під час свого візиту до Пномпеня. За цим проєктом, країни будуть надавати допомогу іншим державам, включаючи Україну. Вже наступного тижня, будуть підписані документи про надання Україні великої саперної машини, а в наступному місяці українські сапери пройдуть навчання з її використання у Камбоджі.

Камбоджа є світовим лідером у сфері технологій розмінування, її сапери вважаються найбільш досвідченими. Після правління Пол Пота та громадянської війни, Камбоджа була найбільш замінованою країною у світі, і з тих пір було знешкоджено кілька мільйонів мін та боєприпасів. За останні десятиліття кілька тисяч саперів з Камбоджі брали участь у розмінувальних місіях ООН в Африці та Близькому Сході.

З 2022 року, українські сапери отримують навчання від камбоджійських саперів в Камбоджі та Польщі. Після початку російської агресії проти України, прем’єр-міністр Камбоджі Хун Сен висловив гостру засуджуючу реакцію щодо дій Кремля, незважаючи на те, що Камбоджа традиційно підтримувала Росію та Китай.

Джерело: Радіо Свобода

Читайте також