Дві тисячі пілотів-смертників атакували американський флот

У затоці Лейте на Філіппінах, 23 жовтня 1944 року, відбулась найбільша морська битва в історії людства. Японська авіація почала атакувати американський флот, випускаючи три хвилі по 50-60 літаків у кожній хвилі.

Філіппіни були захоплені Японією у 1942 році. Протягом літа 1944 року, літаки 3-го флоту США під командуванням Вільяма Голсі успішно захопили кілька островів. Голсі рекомендував вторгнення в затоку Лейте, щоб мати зручну точку для висадки десанту і можливість атакувати будь-яке місце архіпелагу.

Перед вторгненням на Лейте відбулися підготовчі операції, які почалися 17 жовтня із захоплення острівців рейнджерами. Імперський флот Японії розробив план знищення ВМС США і вийшов на перехоплення літаків та кораблів союзників.

Битва тривала з 23 по 26 жовтня, під час якої японці намагалися вигнати або знищити сили союзників. Вперше була використана тактика камікадзе - пілоти-смертники. Камікадзе атакували американське авіаносне з'єднання на сході затоки Лейте і знищили один авіаносець, а ще шість авіаносців були виведені з ладу. Японці втратили 17 літаків. Цей успіх спонукав до розширення програми камікадзе, і в наступні місяці понад 2 тисячі літаків влаштували самогубні атаки.

Флот союзників здобув перемогу, потопивши один з найбільших лінкорів світу - "Мусасі" і пошкодивши інший - "Ямато". Після цієї битви Об'єднаний флот Японії не здійснював великих операцій. Кампанія на Лейте була першим і найважливішим кроком американців до захоплення Філіппін.

У Києві, який був окупований німцями, 24 вересня 1941 року почалися вибухи будинків на Хрещатику та в сусідніх вулицях, які були заміновані радянськими диверсантами. Пожежа тривала до 29 вересня, і майже все історичне серце Києва було знищено.