Двічі був у полоні російських бойовиків. Згадаймо журналіста Юрія Лелявського

Кожного дня о 9 годині українці вшановують пам'ять всіх, чий життя забрала російсько-українська війна. Сьогодні ми згадаємо Юрія Лелявського.

28 вересня 2022 року Юрій Лелявський, журналіст і капітан 80-ї окремої десантно-штурмової бригади, загинув у бою з російськими військами. Він був професійним журналістом, робив репортажі і знімав для українських видань та телеканалів. У Юрія було 49 років.

Я в першу чергу - офіцер, а вже потім - журналіст!

Юрій Лелявський

Юрій був дуже спокійним і зваженим журналістом, не шукав сенсацій і уникав хайпів. Такого набору якостей цінували у ньому. Він висвітлював події Майдану, а після початку російської агресії - захоплення Криму та східних територій України. Двічі потрапляв у полон до російських бойовиків - у 2014 році у Слов'янську і вдруге поблизу Перевальська. В полоні Юрій протримався два з половиною місяці.

Юрій неодноразово говорив про свої враження від полону, він назвав це "позаштатною ситуацією під час війни". Він тоді почав більше цінувати мирне життя і розумів, що свобода і незалежність можуть бути втрачені в будь-який момент. За свою професійну діяльність, Юрій отримав орден "За заслуги" III ступеня.

Я прийшов в армію не для грошей і не для кар'єри, а щоб наводити порядок. Мій дід воював з німецькими нацистами, а я з російськими.

Юрій Лелявський

Юрій мав думку піти до війська, коли став свідком окупації Криму російськими солдатами. У 2016 році він прийняв заклик до Збройних сил і розповідав про свою роботу в різних військових підрозділах, в яких служив. Він був високо уважаваний в компанії, і його відзначили за його внесок у журналістику.

Воєнний кореспондент Андрій Цаплієнко описував Юрія як найбільш цивільного з усіх військових. Його втрата була важкою для всіх, хто його знал. Ми вшановуємо пам'ять всіх українців, які загинули в боротьбі за свободу і незалежність держави. Ми запалюємо свічки пам'яті та схиляємо голови в скорботі, вшановуючи їхню силу і мужність.