Ексдиректорка полтавського підприємства потрапила в корупційний скандал через мандарини

Слідчі поліції Полтавщини з'ясували, що директорка комунального підприємства Полтавської міської ради свідомо купила овочі, фрукти та горіхи для харчування учнів за завищеною ціною. Матеріальна збиток завданий державі становить близько півмільйона гривень. Замовник, свідомо завищивши очікувану вартість закупівлі, розіграв тендер між двома спорідненими учасниками, які пов'язані з підприємцем Володимиром Сергієнком. Про це повідомляє сайт "Інтернет-видання Полтавщини".

Заступник начальника поліції Полтавської області Сергій Рекун повідомив про це.

Також встановлено факт придбання продуктів з порушенням процедури закупівель. "20 листопада службовій особі комунального підприємства повідомили про підозру у вчиненні службового злочину та вручили клопотання щодо обрання запобіжного заходу у вигляді цілодобового домашнього арешту", - зазначив Рекун.

Слідчим управлінням обласної поліції, під керівництвом Полтавської обласної прокуратури, здійснюєтся досудове розслідування за ч. 2 ст. 364 (Умисне, з метою одержання неправомірної вигоди для іншої юридичної особи, використання службовою особою службового становища всупереч інтересам служби, що спричинило тяжкі наслідки) КК України.

За цією статтею передбачена кримінальна відповідальність - позбавлення волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п'ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Досудове розслідування у кримінальному провадженні продовжується. Правоохоронці перевіряють інші факти порушень, допущених службовою особою під час проведення закупівель для організації та забезпечення харчування учнів шкіл міста.

Ухвала судді Октябрьського райсуду Полтави від 21 листопада, яка була опублікована у судовому реєстрі, дозволяє зрозуміти деталі цієї кримінальної справи.

В ухвалі зазначено, що у вересні 2021 року керівник КП "Добробут" Катерина Гарбар з метою отримання неправомірної вигоди від ТОВ "Сефторг", завищила очікувану вартість закупівлі овочів, фруктів та горіхів на суму 9 млн 918 тис. гривень, яка значно відрізнялася від вартості аналогічних товарів на ринку.

Після конкурсу, який відбувся 26 жовтня, ТОВ "Сефторг" було визнано переможцем, а 8 листопада було укладено договір з цим товариством. Єдиним конкурентом "Сефторга" на тендері було ФОП Людмила Випущенко. Обидва учасники фактично контролюються одним власником - підприємцем Володимиром Сергієнком.

Пізніше було повідомлено, що депутат Тернопільської райради опинився в корупційному скандалі через отримання грошей за оформлення права власності на землю.