Ексгенпрокурор Рябошапка прокоментував «справу Буратіно»

Олександр Дубінський, народний депутат, був звинувачений у державній зраді, а саме у тому, що разом зі своїми спільниками пошкоджував репутацію України на міжнародній арені. У судовому процесі з'ясувалося, що до справи нардепа включений експрокурор Костянтин Кулик, який попередньо вже замішаний у скандалах, пов'язаних з корупцією. Інформацію про його співпрацю з російськими спецслужбами Руслан Рябошапка, генеральний прокурор у 2019-2020 роках, стверджував, що не мав.

Руслан Рябошапка вказав, що якби він знав про таку співпрацю, то вжив би заходів. Водночас, у процесі слідства було з'ясовано, що не існує доказів злочинних дій з боку Хантера Байдена чи його батька, Джо Байдена. Усі ці процеси виявились безперспективними та не мали значущості з точки зору законодавства, зазначив колишній генпрокурор.

Важливо відмітити, що у січні 2021 року США ввели санкції проти Олександра Дубінського, Костянтина Кулика та декількох осіб і організацій, пов'язаних з Росією. Американська влада була певна, що Кулик та Дубінський поширювали необґрунтовані звинувачення щодо Джо Байдена під час президентських виборів у США і заявляли, що американські чиновники брали участь у корупційних схемах в Україні.

Відзначимо, що в грудні 2015 року Костянтин Кулик був фігурантом кримінального провадження за незаконне збагачення. Його звинувачували у житті, що не відповідало його доходам. У результаті Конституційний суд у 2019 році визнав неконституційною статтю 368-2 КК, яка передбачала покарання для чиновників за незаконне збагачення, і Кулик уник покарання.

Згадаємо, що 13 листопада суд прийняв рішення про запобіжний захід щодо Олександра Дубінського, який буде утримуватися під вартою до 12 січня. Також співробітники Державного бюро розслідувань спільно з Службою безпеки України розкрили злочинну організацію, до складу якої входили активні та колишні народні депутати, помічник одного з них та експрокурор. Підозра у державній зраді та участі в злочинній організації була також пред'явлена Олександру Дубінському та Андрію Деркачу, колишньому народному депутату, якого було позбавлено мандата.