Ексглава ЦРУ пояснив, як працює стримування Росії

Правильне стримування агресора базується на його оцінці власного потенціалу й бажанні його застосувати.

Світ недостатньо відреагував на вторгнення РФ у Грузію, Крим та Донбас, події у Сирії. Про це сказав генерал армії США у відставці та колишній директор ЦРУ Девід Петреус, передає "24 канал".

Дії КНР у Південнокитайському морі теж не мали адекватної реакції. Це нівелювало сприйняття агресора.

Виведення військ США з Афганістану Петреус називає "геть не блискучим". У Кремлі також нехтували тим, як від 2014 року змінились українські війська.

"З огляду на це все Путін вирішив, що США та країни НАТО не будуть реагувати на вторгнення Росії в Україну. Він дуже сильно помилився, і це була не єдина його серйозна помилка. Він думав, що швидко захопить Київ, замінить Зеленського на проросійського політика і так далі", пояснив Петреус.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Неадекватна реакція Заходу на порушення червоних ліній надає агресору впевненості.

"Неадекватна реакція на події у світі може викликати впевненість Росії у власних силах, і це потрібно пам'ятати, коли ми говоримо про інші потенційні конфлікти у світі. І, щоб бути чесним, уряд США та Конгрес, так само як і головні члени НАТО та країни Заходу, розуміють, що жоден потенційний агресор не повинен недооцінювати наших реальних сил, або нашу волю до їхнього застосування", пояснив він.

Петреус порівняв червоні лінії та адекватну реакцію з бійкою. Її краще відвернути, ніж почати, переконати потенційного агресора відступити й не робити небажаних дій.

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко каже, що застосує ядерну зброю в разі необхідності.

Американська розвідка не має підстав сумніватися в тому, що першу партію тактичної ядерної зброї Росія вже доправила до Білорусі.

Водночас Центральне розвідувальне управління Сполучених Штатів Америки не бачить ознак підготовки Росією використання ядерної зброї в Україні найближчим часом.