Експрезидента Міжнародного союзу біатлоністів визнали винним у корупції. Він працював на користь росіян

Експрезидента IBU Бессеберга засудили до трьох років ув'язнення за корупцію

З посиланням на норвезькі видання NRK та Verdens Gang, Суспільне повідомляє, що експрезидента IBU Бессеберга засудили до трьох років ув'язнення за корупцію. Звинувачення в корупції було висунуто проти 78-річного Бессеберга навесні 2023 року. Його підозрювали в отриманні хабарів упродовж 10 років на посаді очільника IBU. Зокрема, його пов'язували з впливом Росії. У 2021 році його вже визнали винним у приховуванні допінгових проб російських біатлоністів.

Суд встановив, що Бессеберг діяв у російських інтересах. Він був визнаний винним за дев'ятьма з 10 пунктів звинувачень у справі. Крім того, йому конфіскують 1.4 мільйона норвезьких крон. За час своєї роботи на чолі IBU, він отримував коштовні годинники, їздив на "ексклюзивне" полювання в РФ, Чехії та Австрії. Також його звинувачували в користуванні послугами секспрацівниць, які організовували для нього в Росії.

Інше правопорушення Бессеберга стосується безкоштовного користування автомобілем BMW, за який платила компанія Infront, яка займається реалізацією прав. Його звинувачували в укладанні знижених цін контрактів з Infront. Компанія займалася продажем прав, зокрема, на Кубок та чемпіонат світу з біатлону.

Чинний президент IBF Олле Далін також попав під розслідування через імовірні неправомірні зв'язки з Infront. Незважаючи на звинувачення, він їх відкидає.

Боробітки України в спорті

Міністерство молоді та спорту України, Національний олімпійський комітет України та Асоціація спортивної боротьби України звернулися до МОК та Міжнародної федерації з боротьби стосовно російських та білоруських борців, які підтримують війну в Україні, але здобули ліцензії на Олімпійські ігри.