ЄС затримує постачання снарядів Україні, що грає на руку Росії

Стаття у виданні Bloomberg

Європейський Союз (ЄС) відстає від своїх планів з надання Україні мільйону артилерійських снарядів до березня 2024 року, що може надати перевагу Росії. Замість цього, ЄС надав лише 30% обіцяного обсягу.

За планами, євросоюз повинен був поетапно надавати Україні артилерійські снаряди протягом року, спочатку шляхом використання наявних запасів, а потім через спільні закупівлі та збільшення промислових потужностей.

Але досягнутій результат становить лише 30% завданої мети

Однак, через плин часу було досягнуто лише 30% обсягу, і з урахуванням контрактів, підписаних на сьогоднішній день, цей план ризикує не буде виконаним. Деякі країни-члени приватно звернулися до відділу зовнішньої політики ЄС з проханням продовжити терміни поставок.

США, які намічають збільшення власного виробництва до 1 мільйона снарядів на рік до 2024 року, закликали ЄС зробити більше зусиль. Представники Білого дому відмовилися коментувати цю ситуацію.

Процес активного протистояння України має обмежений прогрес, альянс підготовляється до тривалої війни, тому поставки боєприпасів, які були обіцяні ЄС, мають велике значення для того, щоб Україна не відставала від Росії. За оцінками, наступного року російські заводи поставлять 2 мільйони снарядів. Крім того, Москва отримала поставки з Північної Кореї та продовжує шукати снаряди радянського часу в інших країнах.

Союзники сподівалися, що їхня спільна підтримка зрівняється з Росією за обсягом поставок, і що Київ матиме перевагу завдяки кращим стандартам західних снарядів і зброї.

Президент України Володимир Зеленський висловив занепокоєння тим, що війна між Ізраїлем та ХАМАСом прийме увагу США та їхніх союзників від боротьби України проти російських загарбників і повернення своїх територій.

Лідери України вже були занепокоєні після того, як президент Джо Байден скасував пакет допомоги Україні згідно з угодою з республіканцями з 1 жовтня, яка мала на меті уникнути зупинки роботи уряду США. Зараз Байден вимагає надання допомоги в розмірі 61 мільярда доларів для України, а також додаткової допомоги для Ізраїлю, проте зіткнувся з опором республіканців, які більш обережно ставляться до надання додаткових коштів Києву.

Наразі ізраїльські та українські вимоги до боєприпасів не дуже збігаються, хоча навіть невеликий обсяг поставки 155-мм артилерійських снарядів від України, якщо вони будуть потрібні Ізраїлю, може мати велике значення через обмежену кількість таких снарядів.

З поставок існуючих запасів ЄС було надано міномети та снаряди більшого калібру, про це повідомили інформатори. Закінчився термін до 31 травня, і "держави-члени поставили приблизно 223 тисячі артилерійських снарядів і 2300 ракет усіх типів", - заявив речник ЄС Петер Стано.

Після цього країни-члени продовжили поставки, і сім країн оформили замовлення на 300-400 тисяч снарядів, переважно через ініціативу ЄС. Швеція, Фінляндія, Данія та Норвегія, які не є членами ЄС, оформили замовлення на 52 мільйони євро, а виробництво почнеться наступного року.

Німеччина планує поставити загалом 120-130 тисяч снарядів цього і наступного року. За оцінками, близько 60-70 тисяч із поставлених запасів мають калібр 155 мм. Ціна на боєприпаси зросла після запуску ініціативи ЄС, що означає недостатньо великі обсяги поточного бюджету для досягнення поставлених цілей.

Ці дані не включають всі поставки після російської агресії, а деякі країни, можливо, постачають боєприпаси з-за межі ЄС або не розголошують цю інформацію. Крім того, деякі країни-члени впроваджують власні програми закупівель і намагаються зробити свій власний промисловий потенціал більш сильним, а також український.

Переклад з Gazeta.ua