ЄС збирається обмежити торгівлю з РФ на €5 млрд - Bloomberg

У новому пакеті санкцій Євросоюзу проти Росії будуть введені обмеження на торгівлю товарів загальною вартістю близько 5 млрд євро. Зокрема, буде обмежено експорт зварювальних апаратів, хімікатів та інших технологій, які використовуються військовими цілями. Боротьба з ухилянням РФ від санкцій також стане одним з головних напрямів уваги Євросоюзу.

Окрім обмеження торгівлі, ЄС може заборонити транзит через територію РФ більшої кількості товарів і занести до чорного списку компанії з третіх країн, які сприяють ухиленню від санкцій. Також розглядається можливість включення до угод з третіми країнами положень про заборону експорту певних товарів подвійного призначення в Росію.

Можливими обмеженнями є заборона ліцензій на програмне забезпечення, обмеження на імпорт деяких оброблених металів і виробів з алюмінію, будівельних матеріалів, товарів, пов'язаних з транспортуванням, і діамантів.

Заборона на імпорт діамантів залежатиме від рішення "Групи семи" щодо механізму їх відстеження й контролю. У Єврокомісії також обговорюються механізми посилення санкцій проти російської нафти та боротьби з "тіньовим флотом" РФ.

Також у новому пакеті санкцій Європейського Союзу можуть бути включені понад 100 фізичних і 40 юридичних осіб. Розглядається також заборона працевлаштування росіян на роботу в чутливих секторах та репатріація російських активів у ЄС.

Лідери ЄС також планують використати мільярди євро для допомоги Україні, отриманих від заморожених російських активів. Західні санкції заблокували $300 млрд, які належать російському центральному банку, з моменту розпочаття Росією повномасштабного вторгнення в Україну.

Європейська комісія планує внести юридичні пропозиції щодо цих санкцій в початку грудня.