Євродепутатка розповіла, коли може розпочатись скринінг законодавства України на сумісність з європейським

Євродепутатка розповіла, коли може розпочатись скринінг законодавства України на сумісність з європейським

Європейська комісія у липні розпочне аналіз українського законодавства на відповідність європейському. Це стане першим етапом перед початком реальних переговорів про вступ до ЄС.

Данута Хюбнер, євродепутат та колишній екскомісар Європейського Союзу, в ексклюзивному інтерв'ю Еспресо повідомила, що процес аналізу почнеться незабаром після утворення відповідної комісії.

Вже у липні може розпочатися так званий скринінг, аналіз сумісності європейського законодавства з українським законодавством, власне навпаки українського права із європейським правом. І тут повинна бути добре підготована комісія, яка, як мене запевнили, вже готова - зазначила Хюбнер.

Комісія буде перевіряти всі законодавчі акти та усі розбіжності будуть виключені. Терміни завершення процесу не встановлені, але Хюбнер наголосила, що це не повинно затягуватися.

Я думаю, що ми навчилися на прикладі Західних Балкан, що такий статус кандидата або того, хто постійно перебуває у переговорах, без кінця, то є погано і для Союзу, і для країни-кандидатки. Тому я думаю, що щодо України не буде чогось такого. Сподіваюсь, і потрібно буде стежити за тим, щоб цього уникати. Але це муситиме тривати стільки, скільки часу буде потрібно на це виділити - заявила Хюбнер.

Щоб процес пройшов швидко та успішно, Україна повинна бути добре підготовленою. В іншому випадку, процес може затягнутися.

Після аналізу законодавства розпочнуться реальні переговори.

Вузькі переговорні рамки комісія вже приготувала, вони в Раді, їх переглядають країни-члени, тому ми робимо усе, що можемо з боку ЄС, щоб ті переговори розпочалися якнайшвидше - додала Хюбнер.

Читайте також: