Меморандум з МВФ передбачає пенсійну реформу

Меморандум з МВФ передбачає пенсійну реформу

Українська влада у листі до керівництва МВФ заявляє про можливість проведення пенсійної реформи та впровадження програми гарантованого мінімального доходу.

"Ми плануємо розробити широкі концепційні засади для покращення пенсійної системи та розглядаємо можливість введення другого рівня пенсійної схеми, якщо будуть створені відповідні умови", - зазначено у Меморандумі з МВФ.

Також влада підтверджує, що всі пропозиції щодо змін до законодавства, які призведуть до збільшення пенсійних витрат, повинні бути супроводжені середньостроковим аналізом фінансової стійкості та чітким визначенням необхідних бюджетних ресурсів для Пенсійного фонду України.

Влада також пообіцяла не:

  • вводити нові спеціальні пенсії або пільги;
  • змінювати встановлений законом пенсійний вік.

Крім того, влада працює над поліпшенням адресності та перевірки соціальної допомоги вразливим групам населення.

"За підтримки Світового банку, включаючи програмний кредит, ми працюємо над законопроектом, який передбачає різні види соціальних виплат", - зазначено в документі.

Особливу увагу приділяють об'єднанню різних програм соціальної підтримки в один пакет з урахуванням індивідуальних потреб одержувачів незалежно від їхнього статусу (наприклад, переселенці чи не переселенці).

"У цьому контексті ми також збільшили поріг доходу для участі у програмі гарантованого мінімального доходу на 10%", - зазначено у Меморандумі.

Оновлений Меморандум з МВФ підписали президент України Володимир Зеленський, прем'єр-міністр Денис Шмигаль, міністр фінансів Сергій Марченко та голова НБУ Андрій Пишний. Він містить добровільні зобов'язання влади країни виконати певні кроки.

Джерело: РБК-Україна

Читайте також: