Єврокомісія може піти на угоду з Орбаном - ЗМІ

Європейська комісія готова погодитися на низку вимог Угорщини.

Угорському прем'єру Віктору Орбану можуть дозволити зупинити чи переглянути виділення допомоги Україні "на півдорозі" вже у 2025 році. Про це пише Financial Times.

У ЄК намагаються зняти вето з рекордного пакету допомоги для України на 50 млрд до 2027 року.

Єврокомісія готова погодитись на щорічний аудит допомоги для України. Крім того, згідно з планом компромісу, будь-яка країна ЄС зможе порушити питання про продовження виплат Україні.

"11 січня офіційні особи були проінформовані про компромісне рішення, яке передбачає перегляд пакета підтримки на півдорозі і включає так званий механізм "аварійного гальмування", який може використовувати будь-яка держава-член ЄС", - пишуть журналісти.

Таким чином Обран отримає "простір для створення проблем у майбутньому". Але аналітики кажуть, що він усе одно не отримав того, чого намагався досягнути шантажем - щорічного голосування про допомогу Україні, на яке він міг би щоразу накладати вето.

Один з чиновників, який брав участь у переговорах з Угорщиною, назвав це прогресом.

У нас є взаємодія, і це позитивний момент. Наша мета полягає у тому, щоб усі 27 держав-членів ЄС були на борту", - сказав він.

У чиновників ЄС зберігаються побоювання, що Орбан може висунути нові вимоги. Але більшість учасників переговорників налаштовані позитивніше, ніж у грудні.

Зустріч Зеленського і Орбана може мати велике значення

Відомий своєю проросійською та антизахідною позицією прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прийняв запрошення лідера України Володимира Зеленського щодо двосторонньої зустрічі. Зеленський запропонував зустрітися ще на початку грудня, зокрема запропонував "вести переговори".

Переговори президента України Володимира Зеленського з прем'єром Угорщини Віктором Орбаном можуть стосуватися широкого спектра двосторонніх відносин.