Притулок, ПМП чи громадянство: які варіанти перебування українців розглядають у Німеччині

Майже мільйон українців знайшли притулок у Німеччині

За параграфом 24 AufenthG понад мільйон українців отримали статус тимчасового захисту у Німеччині. Це надає їм право на проживання, соціальну та медичну допомогу, а також можливість працювати. Про це повідомляє "Хвиля", посилаючись на Телеграм-канал "Німеччина. Інфодопомога".

Термін дії тимчасового захисту для українців обмежений згідно з Директивою ЄС. Його не може перевищувати 3 роки, і для деяких категорій людей його не можна буде продовжити. Тому, для українців у Німеччині, як і в інших країнах ЄС, тимчасовий захист спливає 4 березня 2025 року. Однак, якщо війна на той час закінчиться, статус може бути знятий і раніше.

Євросоюз розглядає кілька варіантів розв'язання ситуації із біженцями з України. Першим варіантом є спрощення процедури отримання притулку (Asyl) у ЄС шляхом використання колективного підходу із спрощенням вимог. Другий варіант - запропонувати українським біженцям статус довгострокового резидентства або громадянства, щоб вони могли постійно перебувати на території ЄС. Однак наразі це правило на українців не поширюється. Також розглядається можливість запровадження спеціальної програми для українців після 2025 року, яка передбачає надання допомоги при поверненні до України. Проте, є побоювання, що деякі країни не підтримають цю ініціативу.

Тож майбутнє українських біженців у Німеччині після 2025 року залишається невиразним, але ЄС розглядає можливості надання допомоги. Нагадаємо, що раніше українцям у Німеччині давали поради щодо відкриття власного бізнесу.