Facebook українців атакують шахраї: як вберегтися від цинічної схеми

  • Недавно в соціальній мережі Facebook активізувалася шахрайська схема, яка полягає в масовому тегуванні публічних сторінок і надсиланні спам-повідомлень користувачам. Ця інформація була оприлюднена Центром протидії дезінформації.
  • Зловмисники намагаються здобути доступ до особистих сторінок людей у соцмережах, використовуючи техніку тегування публічних сторінок або надсилаючи спам-повідомлення. Їх ціль - спонукати користувачів перейти за посиланням, поширюючи інформацію про смерть, аварії і трагедії.
  • У таких повідомленнях шахраї залишають такі тексти: "Подивіться, хто загинув у ДТП, я думаю, ви його знаєте, так шкода", "Смертельна ДТП на трасі забирає кілька життів".
  • Головна мета цієї розсилки - отримати доступ до сторінок власників у соцмережах, тому будьте обережні та не відкривайте посилання, які викликають сумніви. Якщо вже отримали таке повідомлення, слід надіслати скаргу та заблокувати джерело розповсюдження фішингу.

До цього, у Центрі протидії дезінформації нагадують, що якщо втратили доступ до своєї сторінки у соцмережі через шахраїв, краще звертатися до кіберполіції або інших компетентних органів, аби вирішити цю проблему. Варто також зазначити, що в Україні кількість кримінальних проваджень щодо шахрайства значно зросла, але лише 14% з них досягали суду, що є незадовільним показником у порівнянні з попереднім роком.