Франція викрила російську дезінформаційну мережу проти Заходу

У Франції виявили структуровану і скоординовану мережу дезінформації, яка спрямована на Захід і надає підтримку Україні. Про це повідомляє урядове агентство Viginum, посилаючись на Le Figaro.

Міністерство закордонних справ, Міністерство збройних сил і Viginum представили результати кількомісячного розслідування мережі інформаційних порталів, що спрямовані на окуповані російською армією території України, а також на Францію, Німеччину та Польщу.

Мережу аналітики називають «Портал Комбат», і вона поширює проросійський контент з метою вводити в оману та поділяти суспільні дебати, а також послаблювати підтримку України на Заході.

Поки що не встановлено особу, яка стоїть за цією операцією, але експерти в цьому питанні вважають, що цей дезінформаційний механізм контролюється безпосередньо адміністрацією президента в Москві.

«Портал Комбат» складається з мережі з 193 «інформаційних порталів», що створені навколо трьох цифрових екосистем. Перша з них об'єднує сайти під назвою «Правда», які доступні у Франції, Німеччині, Польщі, Іспанії, Великій Британії та США. Ці сайти були відкриті в червні 2023 року для ретрансляції російських або проросійських акаунтів у соціальних мережах, російських інформаційних агентств або інституційних сайтах

«Вони передають пропаганду Кремля щодо «спеціальної військової операції» і чорніють Україну та її прихильників», - пише видання.

Ці сайти також пов'язані з іншою, старішою екосистемою під назвою «news.ru», яка спрямована на російськомовну аудиторію в Україні.

Ці сайти були створені у період з квітня до грудня 2022 року і доступні під 41 назвою різних українських міст для цільової місцевої аудиторії. Донецьк та Луганськ - стратегічні міста в цій екосистемі, для яких стратегія поширення вважається більш агресивною.

«Сайти, створені після вторгнення в Україну, вже не просто передають загальну інформацію або місцеві новини, але стали справжніми резонаторами російської системи впливу», - додає Viginum.

Росія витратила значні ресурси на побудову цієї мережі, але вона не мала жодного видимого ефекту в Європі.

«Незважаючи на складну систему, наслідки в Франції залишилися помірними», - пояснюють у Viginum.

Аудиторія сайтів, які належать до «Правда», була невеликою. Французький сайт мав 10,7 тисяч відвідувань у листопаді, польський - 17,6 тисяч, німецький - 34,4 тисяч, англомовний - 36,7 тисяч, іспанська версія - 55 тисяч.

Проте військові аналітики називають ці сайти сплячими інструментами, які можна активувати у короткі терміни.

Мережа «Портал Комбат» не створює контент, а лише ретранслює його з інших «джерел», включаючи автоматичний режим, щоб збільшити свою аудиторію та вплив.

Ці повідомлення потім транслюються в інших засобах масової інформації з метою поширення оповідей.

«Вони спрямовані на певну аудиторію, наприклад, на кола змовників. Щоб зробити операцію менш помітною, контент, який маніпулює, можна змішувати з неполітизованими або навіть безпечними потоками, зокрема на «news.ru», - додає видання.

Ворожі Telegram-канали поширюють скріншоти, які начебто показують графіті зображенням Володимира Зеленського та Валерія Залужного на інстаграм-сторінці видання Deutsche Welle. Однак, це провокаційне графіті було створене групою берлінських художників Sonice Development.

Президент Росії Володимир Путін дав інтерв'ю американському пропагандисту Такеру Карлсону. У цій багатогодинній розмові Путін повторив вже відомі тези російського диктатора та спрямував їх на аудиторію в Сполучених Штатах.

«У своєму інтерв'ю Путін почав з уроку історії, розповідай про неправдиві твердження щодо суверенітету України. Російський диктатор повторив свою версію «появи України», зокрема зазначивши, що Україну «створив» Володимир Ленін. Путін також заявив, що «сформувалася» Україна за часів Йосипа Сталіна після Другої світової війни.

Такер Карлсон був шокований тим, що почув від президента РФ. Його обличчя слідкувати, що він відносився до цієї маячні з негативом.

Читайте також:

  • Головні фейки Путіна в інтерв'ю Такеру Карлсону
  • Перше уявлення про інтервʼю Такера та Путіна
  • Польща має нервувати? Головний висновок після інтерв'ю Путіна
  • Що відомо про Карлсона з Америки, який взяв інтервʼю у Путіна
  • Карлсон, у якого зірвало дах. Історія телеведучого, звільненого з Fox News
  • Інтерв'ю з Путіним. У чому справжня проблема