Голова Верховної Ради знову заговорив про вибори під час війни

Можливість проведення виборів в Україні під час дії воєнного стану буде вивчена на основі досвіду інших країн. Про це повідомив голова Верховної Ради Руслан Стефанчук під час пресконференції у Празі.

Стефанчук звернувся до колег з інших парламентів з проханням надати досвід проведення або непроведення виборів під час конфліктів. Зараз відбувається обмін цим досвідом, тож можна очікувати рішення щодо можливості проведення виборів у найближчому майбутньому.

Голова Верховної Ради наголосив на важливості проведення виборів в Україні, оскільки це дозволить уникнути застою у владі. Проте, українське законодавство має деякі нюанси, які потребують обговорення.

Розв'язання проблем пов'язаних з виборами під час воєнного стану включає п'ять-шість ключових питань. Перша з них стосується права українських військовослужбовців голосувати та бути обраними до органів влади. Друге питання – участь українських біженців у голосуванні. Третє стосується організації виборів на тимчасово окупованих територіях. Четверте – фінансування виборів. П'яте – забезпечення вільного доступу до медіа, захищаючи країну від впливу Росії.

Голова Верховної Ради заключив, що раз проблеми цих п'ятьох питань знайдуть своє рішення, Україна зможе прийняти вироку щодо проведення виборів під час воєнного стану.

Зараз в Україні діє воєнний стан, тому вибори не можуть бути проведені. Згідно з Конституцією, у разі закінчення строку повноважень Верховної Ради під час воєнного чи надзвичайного стану її повноваження продовжуються до першого засідання нового скликання.