Головна небезпека Telegram-каналів в Україні

Останнім часом багато говорили про діяльність Telegram-каналів, що викликало жваві обговорення в медіа і серед Telegram-спільноти. Багато людей обурювалися застереженнями щодо цих каналів і ризиків, які вони створюють. Щоб зрозуміти ситуацію, я хочу звернути увагу на декілька важливих пунктів щодо їх функціонування українському інформаційному просторі.

По-перше. Основна небезпека полягає у неанонімності цих каналів. Відповідальність за розповсюдження інформації, яка впливає на мільйони людей, має бути вивчена. Несправжні автори можуть поширювати фотографії військових рухів і дислокацій, що має наслідки для життя цивільних осіб і військових.

По-друге. Російський режим перший використовував Telegram-мережі для маніпуляції і поширення дезінформації. Вони спробували вплинути на українські Telegram-канали і продовжують це робити в даний час. Ми маємо бути уважними щодо цих каналів і розпізнавати дезінформацію.

До 2019 року російські спецслужби намагались інфільтрувати українські політичні Telegram-канали. Вони створили розгалужену мережу замаскованих в українські канали, що поширюють інформацію фейк-ньюз. Цей процес продовжується, і загроза поширення дезінформації від путінського режиму лишається.

По-третє. Ми можемо використовувати зброю ворога проти нього. Ми можемо протиставити українську інформацію російському замаскованому сміттю, тим самим протидіючи маніпулятивній інформації. Ми повинні створювати якісний український контент, що має авторів і відкриту редакційну політику.

Загалом, головна загроза від Telegram-каналів полягає у їхній анонімності і відсутності відповідальності за поширення маніпулятивної інформації. Щоб запобігти цій загрозі, ми повинні бути медіаграмотними і працювати над виявленням дезінформації. Крім того, ми повинні створювати якісний український контент і контролювати український Telegram-сегмент.

Читайте також:

  • Telegram, стоп? Дуров, ти де? Україна «перепрошиє» інформпростір
  • Заборона Telegram в Україні: Данілов повідомив, в якому випадку вона можлива
  • Користуєтесь Telegram? Задумайтесь ще раз