Готували нові обстріли Херсонщини: СБУ затримала «на гарячому» агентів ФСБ

СБУ нейтралізувала агентурну групу ФСБ на Херсонщині

Служба безпеки України провела успішну спецоперацію проти агентурної групи ФСБ на правобережній Херсонщині. В результаті було викрито чотирьох учасників групи, які планували ракетно-дронові атаки по регіону. Затримано двох з них наживо, під час виконання завдання.

Згідно з повідомленням пресцентру СБУ, серед затриманих були колишній депутат районної ради Херсона та працівниця лікарні.

Загроза обстрілів та повітряних атак на Херсонщину

За даними слідства, ці особи підказували російським злочинцям місця для обстрілу лікарні, церкви та будівлі поліції. Крім того, вони готувалися до нових повітряних атак на регіон. Вони обходили вулиці міста, ховаючись під виглядом прогулянок, щоб виявляти місця базування українських сил оборони.

Одне з головних завдань агентури було збирати розвіддані про наслідки ворожих атак по обласному центру.

Розкриття російської агентури

За підтримки ексдепутата районної ради, якого виявили зрадником, отримані дані передавались старшому резиденту агентурної групи. Його ролью виявився місцевий житель, який почав співпрацю з ФСБ під час окупації регіону. Після звільнення області він втік до Росії та продовжив співпрацю з окупантами.

Під час розслідування СБУ також знайшла та задокументувала четверту особу, яка є учасником російської агентури і перебуває на тимчасово окупованій території України.

Всі чотирьох агентів РФ було проінформовано про підозру.

Підозрювані та їх відповідальність

Ексдепутат, в усьому винність якого було доведено, отримав підозру згідно з Кримінальним кодексом України за державну зраду під ч. 2 ст. 28 та ч. 2 ст. 111. Він перебуває під вартою. За ці злочини йому загрожує довічне ув'язнення.

Вчинки його спільниці кваліфіковано як незаконне поширення інформації з місцевого заводу до Росії. За це їй може бути застосоване ст. 114-2 Кримінального кодексу України.

Заочно було повідомлено про підозру ще двом фігурантам, які переховуються в тимчасово окупованих територіях. Їм також загрожує покарання згідно з Кримінальним кодексом України.

Подальші дії правоохоронних органів

Зараз розглядаються комплексні заходи для пошуку та покарання фігурантів цієї агентурної групи.

Російська агентурна група в Харківській області

У Харківській області Українська Служба безпеки також під час спецоперації затримала російську агентурну групу, яка намагалася вивезти секретну документацію з місцевого стратегічного заводу. Затриманим також було повідомлено про підозру у державній зраді.

Інформатори, які хотіли "засвітити" ППО

Раніше СБУ затримала інформатора, який намагався розкрити дані про протиповітряну оборону (ППО) під Черкасами та Одесою.