Іран може перейти до економічної конкуренції із Заходом – ЗМІ

Іран переходить до економічної конкуренції
Іран переходить до економічної конкуренції

69-річний Масуд Пезешкіан, який став президентом Ірану, намагатиметься провести діалог з Заходом, щоб поставити край тривалому протистоянню. Особливо це стосується ядерної програми. Зняття санкцій є вирішальним для відновлення економіки та стримування інфляції, яка набула загрозливих масштабів, пише FT.

Для України важливо, щоб Іран мав більш ліберальну владу та концентрувався на власній економіці та вирішенні внутрішніх проблем, а не став військовим союзником Росії. Експерти, з якими спілкувалися журналісти FT, говорять, що новий президент матиме більш лояльну позицію стосовно соціальних питань та надаватиме пріоритет лібералізації життя країни, а не її повній ізоляції від цивілізованого світу. Серед можливих рішень нового президента може бути послаблення вимог до носіння хіджабу та зменшення обмежень на використання Інтернету.

Аналітики вважають, що новий президент Ірану є передбачуваним політиком і не буде пропонувати та підтримувати революційні зміни. Однак навіть такі помірні реформи можуть зіткнутися зі збройними протистояннями з радикальними політичними силами, які мають вирішальний вплив у іранському парламенті.

Проголошені Пезешкіаном зміни в економіці та політиці не є обов'язковими. Система ісламської республіки, якою є в даний час Іран, передбачає жорсткий контроль релігійних сил із боку вибраних громадянами політиків та військових об'єднань, як, наприклад, "Вартових ісламської революції". Однак поява президента, який офіційно оголошує про ліберальні реформи, може сприяти покращенню взаємин Ірану з Заходом та іншими країнами.

Джерело: ZN.UA

Читайте також