Китай звинуватив американський есмінець у вторгненні до їхніх територіальних вод – ЗМІ

У Міністерстві оборони Китаю повідомили, що американський есмінець USS Hopper незаконно увійшов до вод Китаю без дозволу уряду КНР. Китайські військові відреагували на це, задіюючи свої військово-морські та військово-повітряні сили для відстеження та спостереження за есмінцем.

Ця заява була зроблена декілька днів після того, як Китай звинуватив Філіппіни у залученні іноземних сил для патрулювання Південно-Китайського моря. Відбулись спільні патрулювання, у яких брали участь філіппінські та американські військово-морські сили.

Військові США повідомили, що американський есмінець діяв відповідно до міжнародного права в архіпелазі Сіша (Парасельські острови) у Південно-Китайському морі. USS Hopper захищав права судноплавства та свободу у цій області.

Під час операції було підтримано права, свободу та законні види використання моря, подолавши обмеження, що налагодили Китай, Тайвань та В'єтнам. Президент США Джо Байден попередив Китай, що США втрутяться, якщо Китай атакуватиме філіппінські судна в Південно-Китайському морі.

Крім того, Китай просить Філіппіни відбуксирувати свій корабель, який зазнав аварії та застряг на мілині в Південнокитайському морі і використовується філіппінськими військовими як форпост. Напруженість між Китаєм та Філіппінами зросла через те, що Філіппіни наближаються до США, які підтримують їх у суперечках з Китаєм щодо Південно-Китайського моря. Представництво Китаю в Манілі звинувачує Вашингтон у зібравши своїх союзників, щоб продовжити розгортання ситуації навколо Південнокитайського моря та інциденту з кораблем.