Коли буде наступний обмін військовополоненими? Лубінець зробив заяву

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Дмитро Лубінець виразив надію на здійснення нового обміну військовополоненими. Про це він заявив у телемарафоні.

Лубінець зазначив, що Україна сподівається повернути всіх полонених, але усвідомлює, що Росія може перешкодити цьому процесу.

«Я сподіваюсь, що в цьому році обмін буде проведено системно. Надіюсь, що протягом найближчих тижнів ми зможемо порадувати героїв, повернувши їх додому. А родичів військовополонених – хорошими новинами. Всі радіють і сподіваються, що ми зможемо повернути всіх. Проте ми не забуваємо, з ким ми воюємо, вони підступно проводять перемовини – ніхто не знає, коли знову зриватимуть цей процес повернення. Але ми робимо все можливе», – зазначив він.

За словами Лубінець, попередньому обміну передував складний процес.

«Процес був ускладнений тим, що Російська Федерація, на мою думку, не хотіла проводити обмін військовополоненими, блокуючи процес повернення і цивільних заручників, щоб максимально нашкодити ситуації в Україні внутрішньо», – заявив Лубінець.

Лубінець додав, що Україна намагалася залучити нових партнерів для розблокування процесу повернення військовополонених.

Нагадаємо, що вже повернули додому 230 українських воїнів і цивільних. Серед них 130 представників Збройних сил, 55 нацгвардійців, 38 прикордонників, один поліцейський і шість незаконно ув'язнених громадян.

182 особи мали офіційний статус військовополоненого, підтверджений Червоним Хрестом. Ще 48 осіб вважалися зниклими. Найбільше звільнених – чоловіки (225), а також п'ятеро жінок. Серед них є як рядові, так і офіцери.