Коли Фаріон боролася за мову, де були ви?

Україна, як і багато інших країн, неодноразово потрапляє в резонансні скандали, які можуть мати вплив не лише на внутрішню політику, а й на зовнішні стосунки. Ці скандали, як правило, поширюються із використанням ЗМІ, що слугує ворогам країни. Оправдовувати такі емоційні висловлювання, які можуть викликати конфлікти, непотрібно. Але варто зазначити, що серед її опонентів було багато людей, які не були присутні на засіданні Конституційного суду, а також не брали участі в пікетах перед будівлею. Частина з них була занадто молода, інші були зайняті іншими справами. А деякі навіть не звертали уваги на проблеми пов'язані з мовою.

Нещодавно було розглянуто справу Ірини Фаріон, яка стала об'єктом скандалу. Існує думка, що юридична сторона справи може допомогти вирішити цю проблему. Але, зважаючи на низьку довіру суспільства до судової системи, не всі ділять оптимістичну думку експерта, який вважає, що юридичне рішення може бути корисним.

Ще один скандал пов'язаний із підручниками молдовської мови та літератури. Парламент Молдови проголосив за зміну назви молдовської мови на румунську. Україна й Румунія підписали спільну заяву, згідно з якою румунська є офіційною мовою в Молдові. Проте, румунський прем'єр-міністр звернув увагу на помилкові роздруківки підручників, які були зроблені до підписання заяви. Міністерство освіти України виправдало цю помилку обіцянкою виправити її. Такі помилки можуть викликати конфлікти та негативно вплинути на допомогу, яку надає Україні в протистоянні російській агресії.

Помилки допускаються, і ми вчимося на них. Але, краще всього - не допускати помилок, особливо у сфері міжнародних стосунків. Тому законодавцям слід уважно вивчити закон, який був підписаний президентом Кучмою у 2003 році, що стосується регіональних мов та меньшин. Також слід звернути увагу на мови, до яких застосовуються положення цього закону. А саме внести зміни, щоб до молдавської мови не було застосовано регіональний статус. Це повинно бути зроблено до того, як наші зарубіжні партнери, особливо в Росії, помітять і почнуть розголошувати цю помилку.

Не відомо, скільки документів ще містить цю помилку, але її потрібно виправити в усіх документах. Бо висвітлення скандалів негативно впливає на нашу країну і її стосунки з іншими країнами.