Міноборони пояснило, як працюватиме реєстр «Оберіг»

Українські військові відтепер матимуть можливість скористатися реєстром "Оберіг", який ефективно взаємодіє з шістьма іншими реєстрами. Про це повідомила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко.

За її словами, "Оберіг" є важливим інструментом для держави, який допомагає відстежувати даних щодо військового обліку громадян та комунікувати з ними. Поки що реєстр ведуть співробітники територіальних центрів комплектування та служб примусової повинності.

У той же час, "Оберіг" взаємодіє з реєстрами Державної податкової служби, Міністерства юстиції, Державної реєстрації актів цивільного стану, Державної судової адміністрації, Державної прикордонної служби та Міністерства освіти та науки. Таким чином, будуть деталізовані дані про сім'ю, смерть, а також освіту та спеціальність особи.

"Перевірити, чи розшукують вас як 'ухилянта', можна в реєстрі 'Оберіг'. Для цього достатньо ввести прізвище, ім'я та по батькові. Якщо в системі знайдено такі особи, будуть доступні усі судові справи, пов'язані з ними, а також інформація про пов'язаних осіб та суди, в яких вони вирішувались", - додала Черногоренко.

Реєстр "Оберіг" покликаний зменшити кількість помилок через людський фактор, економити ресурси держави та особисті ресурси військових завдяки впровадженню цифрових технологій. Особлива увага приділяється запобіганню корупції.

Раніше Міністерство оборони повідомило, що електронний кабінет для військовозобов'язаних буде запущено на початку червня.