Котики під завалами: як штучний інтелект ввів в оману українців

Користувачі соціальних мереж поширюють фотографії, на яких нібито зображено двох котів у паніці під завалами. Однак зображення було створено штучним інтелектом. Цікаво, що на ілюстрації тварини зображені нібито в Секторі Гази, проте українці стверджують, що світлини справжні й зроблені в Україні.

Так, українці опублікували сотні дописів зі згенерованими світлинами. Мережа співчуває тваринам та акцентує на стражданнях від війни. Такі пости набрали тисячі лайків та сотні поширень.

Деякі стверджували, що зображені на картинці котики постраждали через російські атаки на Україну. Так, народна депутатка від фракції "Європейська солідарність" Софія Федина також запостила згенеровані ШІ світлини, звинувативши окупантів.

Поширення цих фотографій відбулося в той час, коли міністерство охорони здоров'я ХАМАС оголосило, що кількість загиблих від ізраїльських бомбардувань і наземних операцій у Секторі Гази зросла до 27 тис. загиблих, зокрема жінок та дітей. У міністерстві підтвердили, що низка постраждалих досі перебувають під завалами та на дорогах, а "окупація не дає до них дістатися бригадам швидкої допомоги та цивільної оборони".

Фотографії котів у Газі першою поширила в Instagram жінка, яка працює над розробкою зображень у своєму обліковому записі за допомогою програм штучного інтелекту.

Переглянути цей допис в Instagram

Допис, поширений Maria Bartin (@marikteba)

Зауважимо, чимало українців розпізнали роботу ШІ. 

Під дописами з фейковим зображенням десятки коментарів від свідомих українців.

Між деякими користувачами виникли запеклі дискусії. Так, народна депутатка від "Європейської солідарності" Вікторія Сюмар також повірила в автентичність бідолашних котів.

Деякі українці розуміють глобальність проблеми та вбачають у цьому неабиякі наслідки. Адже межа між реальним та віртуальним дедалі більше розмивається.

Штучний інтелект стирає межу між реальністю та вигадкою. Створені ним зображення дуже важко відрізнити від реальних. Проте все ж таки поки що це можливо.

Ще ніколи не було так просто втілювати фантазії. Для цього потрібен лише доступ до інтернету та інструментів штучного інтелекту (ШІ). Нейромережі за лічені секунди згенерують фотореалістичну картинку або створять оригінальне зображення, причому високої якості.

Нейромережа здатна самостійно робити абсолютно новий контент або трансформувати вже наявний: змінювати кольори, форму і розташування предметів на картинці, додавати нові елементи та видаляти непотрібні, перемальовувати зображення в іншому стилі, жанрі тощо.

Послуги штучного інтелекту майже нічого не коштують, а іноді вони і взагалі безплатні. Саме тому сьогодні в соцмережах так багато різних зображень, які миттєво розповсюджуються по всьому світу. Бізнесменам, маркетологам, дизайнерам, копірайтерам та багатьом іншим нейромережі справді полегшують працю та звільняють час. Але водночас ШІ почали все частіше стали використовувати на шкоду людині, для пропаганди та дезінформації.

Упродовж кількох останніх місяців в інтернеті все частіше з'являються фотографії, створені за допомогою штучного інтелекту або ним самим. Усі ці знімки виглядають дуже правдоподібними, якщо говорити про їхнє технічне виконання. При цьому на них - події, яких насправді не було. Це говорить про те, що все більш досконалі алгоритми та нейронні мережі вже зараз здатні стерти межу між реальністю та вигадкою. Фотографії більшості видовищних подій на кшталт автомобільних перегонів або космічних польотів, а також арештів знаменитостей користувачі можуть досить швидко перевірити. Достатньо звернутися до авторитетних ЗМІ або інших джерел у мережі, що заслуговують на довіру.

Найбільш проблематичними та небезпечними з погляду поширення дезінформації є картинки, у яких зображені менш відомі люди. Однак нині можна відрізнити справжні фотографії від штучно створених. Адже так само як і людині, ШІ властиво помилятися. Як виявити маніпуляцію?

1. Масштаб та деталі

Багато зображень, створених ШІ, на перший погляд, дуже реальні. Розпізнати підробку можна лише під час розгляду зблизька. Для цього знайдіть версії знімка з максимально можливою роздільною здатн