Кускус за п'ять хвилин, який не злипнеться ніколи. Рецепт від Клопотенка

Кускус виручає, коли потрібно швидко зробити гарнір до м'ясних чи рибних страв.

Всього п'ять хвилин і смачна каша готова.

Щоб вона вийшла розсипчастою та крупинки між собою не склеїлися, треба знати кілька секретів. Ними поділився шеф-кухар Євген Клопотенко.

"Найчастіше в магазині ви побачите дрібний кускус, який готується за п'ять хвилин. Є ще ізраїльський різновид птітім. Він набагато більший за розміром і його потрібно відварювати протягом 10-15 хвилин, а купити можна далеко не в кожному магазині. Але зараз мова піде саме про той кускус, який є на полицях будь-якого супермаркету", - каже Євген Клопотенко.

Кілька основних правил, як отримати найсмачніший гарнір з цієї крупи

Розраховуйте порцію кускусу таким чином, щоб вистачило на один прийом їжі. Ця крупа занадто швидко готується, щоб робити її багато. По-друге, повторне розігрівання зробить так, що крупинки зліпляться і вже не вийде розсипчастої каші, яку ви очікуєте.

Після того, як заллєте кускус окропом, посоліть та поперчіть його до смаку, перемішайте виделкою та накрийте каструлю кришкою на п'ять-сім хвилин. Додавати спеції можна і після запарювання як вам зручніше. Не залишайте кускус запарюватися надовго. Крупинки можуть злипнутися і каша не буде такою розсипчастою, як ви очікуєте.

Для запарювання використовуйте окріп, овочевий, м'ясний бульйон та молоко. Щоб крупа швидко запарилась, рідина має бути розігріта до 98 градусів.

Як приготувати кускус в мультиварці

Якщо ви хочете приготувати кускус в мультиварці, закип'ятіть рідину в чаші. Після всипте крупу, перемішайте, посоліть, вимкніть мультиварку та закрийте кришку. Через п'ять хвилин куштуйте смачний гарнір.

Підписуйтесь на наш телеграм канал новин - INKORR

Як збагатити смак кускусу

В процесі запарення кускусу чи після влийте трішки оливкової олії, вона зробить його смак більш насиченим. Ще урізноманітніть його прянощами. Сушені додайте одразу при запарюванні, щоб отримати насичений смак та аромат, а свіжі вже після приготування. Кускусу пасують сушені томати та часник, базилік, трішки м'яти, орегано та чебрець. А замість солі спробуйте використати небагато соєвого соусу.

Багато господинь звикли мити майже усі продукти перед приготуванням. Насправді, є такі, що не потребують попереднього ополіскування. Це може пошкодити їхню текстуру, смак.

Попередня обробка під холодною або теплою водою руйнує оболонку, яка захищає продукти від бактерій і мікробів. Крім того, миття призводить до втрати продуктами поживних речовин, розчинних у воді.